Primul trail despre care am auzit, chiar mai devreme decât a începe a alerga maratoane “pe asfalt”, a fost Ciucaș X3. Fiind chiar singurul trail din România despre care moldovenii își povesteau cu ochii “în flăcări”. Concetățenii îl “capturase” deja de câțiva ani, iar eu am ajuns la el abia la ediția din 2016.
Ciucas X3 este un eveniment care cuprinde trei curse gen circuit, pe suprafața munților Ciucaș, Grohotiș, Tătaru și Siriu, cu startul și finish-ul în stațiunea Cheia, comuna Maneciu.
Semimaraton Montan 21km – Timp limită 7 ore cu timp intermediar 5 ore la Cabana Ciucaș; Maraton Montan 42km – Timp limită 9 ore cu timp intermediar 7 ore la Cabana Ciucaș; Ultramaraton Montan 105km – Timp limită 24 ore. Timpul limită ce nu trebuie depășit la Baraj Maneciu este de 13 ore.
Ciucaș X3 este o competiție “matură”, la a șaptea ediție, grație acestui fapt majoritatea procedurilor sunt puse pe roate. Înregistrarea e o procedură simplă, iar kitul de participare – destul de bogat. La dorința sportivului, kitul poate conține diverse produse promoționale, la un preț generos. De exemplu, dacă taxa de înregistrare oscilează între 50 la 90 lei (pentru maraton) și de la 100 la 140 de lei pentru ultramaraton pentru un set cu un tricou de bumbac, pentru a-l suplini cu un tricou tehnic va trebui de scos din buzunar încă 40 RON, Buff Gravity – 17 RON, Jambiere compresie – 90 RON, Activator 5 RON, Magneziu 3 RON sau Gel 5 RON).
La fel și procedurile de înregistrare, fără prea mare îmbulzeală, cu multe glume și voie bună. În general, localitatea Cheia, un sătuc micuț, pe perioada competiției este populat la 90% de organizatori, sportivi și suporterii acestora. Și pentru toți se găsește loc de parcare și un loc la masă. La fel e și cu cazarea – fie un loc în cele trei hoteluri din localitate (epuizate cu o lună până la eveniment), fie în zona de camping sau la gazdă la localnici.
La ediția din 2016, a șaptea la număr, au participat vreo zece sportivi de la Chișinău, inclusiv actuale și viitoare “legende ale trail-urilor” ).
(https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1778131302404254&set=t.100006222031770&type=3&theater)
Nastas Diana, Mihaela Chilaru, Iulia Furtună, Grigore Ursul și Dicusari Ion au participat la proba de semi, iar Chiriac Mihai, Sergiu Ipatii, Iurie Furtună, Ruslan Cojocaru și Yason Dmitrienko – la proba de maraton. Toți au ajuns, sărind peste recorduri personale și chiar urcând, în final, pe podium.
Împreună cu Yason Dmitrienko ne-am pornit în noaptea de vineri spre sâmbătă, ajungând la linia startului cu o oră până la start.
După informația statistică de mai sus, aparent plictisitoare, am un sac de cuvinte bune despre traseu. Ciucaș X3 e un traseu confortabil.
Unul relaxant, luând în considerație că în lunile precedente în zonă se desfășoară 7500 și 2×2. Diferența de nivel la semimaraton e de 1274 de metri, marathon – 1890 metri, iar ultra – 4693 metri.
De exemplu la proba maraton doar în zona Ciucaș (1995 m) sunt momente în care trebuie să pui în funcțiune și mâinele, din cauza muntelui abrupt.
Ciucaș X3, ca și Eco Maratonul de la Moeciu de Sus, este bogat în diverse suprafețe și peisaje. Suprafețe muntoase cu pietriș, poteci montane prin pădure și câmpii.
Sunt de toate. Însă, doar la Ciucaș X3 am alergat prin albia unui râu montan, secat în această perioadă a anului.
A mai fost o coborâre tehnică, pe alocuri neplăcută din cauza stratului subțire de pietriș care acoperea niște plăci de beton. Această coborâre abruptă e după kilometrul 30.
La general, mai cu “surprize” e doar porțiunea între kilometrul 25 și orientativ 35. În rest o plimbare plăcută, în special dacă alergi în echipă.
Spre seară localitatea se transformă într-un festival al berii, micilor și, desigur, bancurilor.
Ciucaș X3 este o cursă ideală pentru primul trail, fie la proba de semi, maraton sau ultra. E și din cauza traseului cruțător (fizic și psihologic), dar și a perioadei în care se desfășoară (clima ”blândă” a începutului de septembrie). Indiscutabil Ciucaș X3 este o competiție pe care fiecare trebuie să o includă în calendarul său!