La o săptămână după Chișinău Internațional Marathon, cel mai important eveniment sportiv pentru românii din Basarabia, pe 24 aprilie a avut loc Semimaratonul de la Iași. La a doua ediție, această competiție a devenit unul dintre cele mai importante evenimente sportive din această regiune a României și Republicii Moldova.
Ca și în week-endurile cu soare, când jumătate din Chișinău se odihnește și face shopping la Iași, am fost surprinsă să întâlnesc atâțea cunoscuți. Sportivi din Republica Moldova, dar și din România, toți în tricourile Maratonului Internațional Chișinău 2016.
Am simțit un sentiment deosebit de mândrie atunci când spectator și sportivii din jurul nostru ne încurajau: „Hai Chișinău! Hai sporter!”.
Semimaratonul de la Iași este o competiție foarte comodă pentru sportivii din Republica Moldova. Pâna la Iași am ajuns cu mașinile, ne-am grupat mașini cu „bad boys” și „good girls”. A fost vesel și distractiv. Doar la vamă ne-au cam reținut pentru o oră, dar am trecut hotarul fără careva probleme.
La Iași ne-am cazat în hotelul Moldova , din geamul căruia se vedea locul start-ului. Un număr dublu ne-a costat 211 RON, cu Wi-Fi, mic dejun inclus și parcare gratuită. Hotelul ne-a oferit servicii bune și administrația chiar ne-a permis să facem chick-out mai târziu, chiar dacă după ce am bronat hotelul prin www.booking.com am avut surpriza să descoperim că ei nu știu nimic despre această bronare.
Dacă e să vorbesc despre organizare, pot spune că mai sunt unele capitole la care trebuie de lucrat. Printre incomodități au fost, în primul rând, numărul redus de BIO WC-uri (doar două) și doar un singur punct de alimentare pe toată distanța (pe lângă acesta treceai de două ori la 5 și 15 km).
Traseul a reprezentat un cerc de 10-11 km. Cam slăbuță a fost susținerea sportivilor și a manifestației de către localnici.
Transportul public se mișca concomitant cu sportivii, pe ambele părți ale pistei de alergat, ceea ce nu adăuga prea mult comfort și oxigen. În plus, pietonii traversau pista unde le venea în cap, ignorând instrucțiunile polițiștilor.
Traseul nu a fost prea ușor din cauza văilor și dealurilor lungi și istovitoare. Norocul sportivilor – o vreme mult mai comfortabilă decât arșița, tradițională deja, de la Chișinău.
Grupul sportivilor moldoveni a fost cea mai veselă și prietenoasă echipă. La fiecare întâlnire cu sportivi de la Chișinău, ne salutam, ne îmbrățișam și pupam, susținându-ne și încărcându-ne cu energie unul pe altul. Posibil din această cauză mulți sportivi și-au îmbunătățit performanțele personale atingând noi recorduri.
Tradițional deja, sportivii de la Chișinău au înhățat un pumn de trofee pentru primele locuri: Liviu Croitoru locul 1 la 10 km in 34 min si Ghenadie Țimbalist pe locul secund. Mihai Bizniuc locul 1 la Semi 1.10 min. Locul doi la această probă l-a ocupat Nicolaev Dumitru.
În concluzie! Semimaratonul de la Iași este o competiție “tânără”, care se va maturiza și va lichida una câte una toate “restanțele”. Organizatorii, cel puțin, depun toate eforturile pentru a deveni cei mai buni. De exemplu, câțiva moldoveni au venit ca și spectatori și în ultimul moment au decis să participe la cursă. Organizatorii le-au oferit această posibilitate chiar dacă înregistrarea era deja închisă. Ei, la fel ca și restul, au primit kit-ul cu maiouri, apropo, foarte calitative.
Sport se merită de făcut în orice situație și Iașul e o oportunitate excelentă pentru un week-end active și extreme de vesel!