Moldovenii au “luat cu asalt” Odessa

Semimaratoanele nu mai sunt o premieră pentru sportivii care se antrenează cu Liviu Croitoru. Dar totuși reprezintă o practică deosebită. Or, participarea la un  semimaraton internațional implică ceva timp – mai mult de 24 de ore, “cheltuit” pentru deplasarea la competiție, participarea și, respectiv, revenirea acasă.

11Participarea la Maratonul din Odessa de duminica trecută a fost unul din antrenamentele de până la maratonul din Roma. Cu o organizare și un traseu care lasă de dorit, această competiție a oferit oricum un “buchet bogat” de emoții.

Despre părțile „slabe” ale Maratonului din Odessa

O procedură de înregistrare minim enigmatică. Sportivii trebuiau să urce cu două lifturi mici până la etajul 14 pentru a se înregistra. Singurul punct unde sportivii se puteau înregistra era o masă amplasată chiar la ieșirea din lift, lucru care a creat un ambuteiaj interminabil. După semnarea certificatului de participare pe propria răspundere (certificatul medical și asigurarea obligatorie așa și nu a fost solicitată de organizatori), sportivii trebuiau să coboare cu aceleași lifturi (scara era blocată) la parter, iar apoi să urce pe jos la etajul doi, de unde să ia numerele de înregistrare de la niște bătrânele total “nesincronizate” cu procedurile de care erau responsabile. Oricum, “maratonul” prin hotelul Tinerețe (Iunosti) nu a durat mai mult de 30 de min.

55Maratonul a avut loc în parcul central pe un segment de stradă de 5 km. Respectiv, cei câteva sute de sportivi care au alergat maratonul și semimaratonul trebuiau să treacă acest segment de patru și respectiv – de opt ori. Traseul este plin de denivelări simțitoare, dar și de explozii de adrenalină din cauza bicicliștilor și celor pe role, care manevrau printre sportivi. Astfel, alergatul avea multiple elemente de orientare sportivă în spațiu, pentru a nu continua cursa pe volanul vreunui biciclist.

44În rest, doar emoții pozitive. Susținere morală din partea spectatorilor și sportivilor pe care, spre finalul competiției, deja îi cunoșteai la față. Am mai spus că traseul nu este prea ușor din cauza unor ascensiuni de sute de metru lungime, dar și din cauza vântului care bătea dinspre mare și crea perne de aer ce mai furau din viteza sportivilor. Temperatura de circa 1-2 grade nu adăuga puteri și dispoziție.

77Și de această dată nu am respectat sfaturile lui Liviu Croitoru, de a începe mai lent și a accelera în a doua parte a competiției. Însă rezervele de “combustibil” mi-au permis să alerg toți cei 21 de kilometru cu o viteză de 4:30-4:50 min per km. Cel mai lent kilometru fiind parcurs cu o viteză de 5:02 min per km. Acest ritm a arătat un timp de 1:40:55 la finalul celor 21 km (locul 17 din categoria de vârstă).

67Din cei circa 20 de participanți din Republica Moldova, cel mai bun rezultat au înregistrat Олиференко Юрий (01.34.16) și Terzi Alexei (01:34:17), majoritatea conaționalilor noștri obținând rezultate, în mare parte, sub două ore.

22Clubul Sporter a avut cea mai masivă și organizată prezență la competiție, majoritatea din cei prezenți cunoscându-se de mai mult timp. Datorită acestui grup masiv de prieteni, practic sportivii moldoveni au simțit o susținere dublă pe tot traseul semimaratonului. Tot din această cauză Maratonul Internațional Chișinău (17 aprilie 2016), a avut parte de o promovare masivă printre cei veniți la competiția din Odessa.

12345Impresia generală e că acest maraton din Odessa este un eveniment care merită a fi vizitat. Unul care oferă un traseu solicitant, chiar dacă e mai puțin interesant. Cel mai mare premiu însă e orașul și restaurantele acestuia, despre care se merită o postare separată!

p.s. Băiatul din poză a alergat maratonul (peste 42 km) jonglând cu trei mingi de tenis și nu le-a scăpat nici o dată.

Video fără sunet cu părere de rău (

Finiș Vitalie Corniciuc

Finiș Igor Nisenboim

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *