EcoMaratonaDeChianti – o alergare cu gust!

20171013_133847

După monumentele milenare, Italia este destinația principală a amatorilor de vinuri și mâncăruri alese. Sunt câteva regiuni renumite unde producerea vinurilor și rețetele bucătarilor sunt aduse la rang de religie.

20171017_141438

Povețe transmise din generație în generație, executarea strictă a cărora este deja în „sângele” urmașilor. Toscana este unul din principalele locuri de acest fel, formând un colier în care fiecare „diamant” este o locație renumită prin vinurile sale. Chianti, Barolo, Montalcino, Montepulciano – acestea sunt cele mai renumite și despre ele voi povesti separat.

20171014_141241

Tot un astfel de „buchet” formează și competițiile de trail-running din regiune, Chianti fiind prima pe care am decis să o trec, alături de mai mulți prieteni, „experți” în vinurile și bucătăria italiana.20171015_085812EcoMaratonadelChianti este unul din câteva trail-uri organizate în această regiune. El propune două diatanțe de north walking (de 7 și 14 km), precum și distanțe de 13 km, 21 km și 42 de km. Traseele celor trei curse trec prin vii și vinării de sute de ani.

20171015_085757

Linia de finiș este amplasată în orășelul medieval Xxxxx, unde își încep competiția cei de la proba de 21 km, în timp ce participanții la proba de 13 km și maraton își încep cursa din localități diferite.

20171015_093251

Din fiecare punct de start, sportivii pot trimite spre linia finișului, prin intermediul transportului organizatorilor, hainele de schimb sau lucrurile de care nu au nevoie. La finiș acestea pot fi ridicate în mai puțin de un minut, fără rânduri și mare grabă.

20171015_090307

Cei de la proba maraton și-au început cursa dintr-un orășel care are, ca și alte sute de orășele din Italia, trei componente obligatorii – un Duomo, un castel și un producător de vinuri. Locul startului a fost mult mai amenajat decât în cazul altor competiții din Italia la care am participat în acest an. Desigur, cu o doză de haos caracteristic Italiei.

20171015_092045

Atmosfera de la start a fost condimentată de clasicul tenor Luciano Pavarotti . Porniți de sub pereții cetății medievale, cursa ne-a purtat, preponderent, prin vii. Fiecare din colinele pline cu vii putea lejer să servească drept sursă de inspirație nu doar pentru pictori, dar și pentru cei pasionați de geometrie.

20171015_112105

Și toate aceste capodopere sunt plantate pe un sol, în cel mai bun caz, în două cu pietre.

20171015_101925

Pe întregul traseu am trecut și prin gospodăriile vinificatorilor din regiune. Fiecare dintre ei a „ieșit” la sportivi cu tot ce avea mai bun. Fiecare dintre participanții la maraton putea gusta un vin roșu din 2010 sau 2014 și chiar un vin de desert.

20171015_131111

În schimb „bucatele” de la punctele de alimentare m-au dezamăgit. Dupa tortul „Napoleon”, ciorba și mai multe feluri de cașcaval, carnea fiartă și prosciutto crudo de la competiția precedentă din Italia, aici am găsit doar citrice și câteva feluri de biscuiți. Dar mâncarea de pe traseu mai puțin contează.

20171015_115224

Traseul a fost bine marcat, iar la fiecare punct de hidratare stăteau de veghe salvatorii pentru acorda primul ajutor medical, în caz de necesitate.

20171015_133008

EcoMaratonadelChianti, în special la proba 42 km, nu poate fi numit una ușoară, în primul rând din cauza unei acumulări de circa 1200 de metri (declarați 900 metri) împărțite pe 2-3 urcări. În plus, la ediția din acest an a fost o arșiță nemiloasă, care nu a contribuit cu mult la buna dispoziție.

20171014_114908

În schimb, festivalul sportiv de la finiș, piața de produse tradiționale și, în special, suporterii (practic tot orășelul a venit la ultimii 100 de metri de traseu), puteau „scoate din mormânt” pe orice sportiv care a ajuns la finiș pe ultima suflare.

20171014_122924

Ziua finișului, pentru această localitate, dar și pentru participanții la competiție s-a transformat într-un adevărat iarmaroc. Cei „infectați” de microbul alergării puteau găsi aici echipamente sportive, doar că la prețuri cam pipărate.

20171014_115109

Iar ceilalți puteau participa la diverse expoziții și degustări de vinuri, bere artizanală, cașcavaluri și cărnuri tradiționale. Și toate acestea îmbibate cu multă muzică și glume ale unui moderator poliglot.

20171015_182845

Într-un cuvânt, EcoMaratonadelChianti nu a dezamăgit, la fel ca și Chianti și întreaga Toscana.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *