Maratonul Nisipului – un Maraton cuMinte!

20170325_084656La fel ca și anul trecut, acum, invitația la Maratonul Nisipului mi-a căzut „din pod”. Suprapusă cu un weekend mai puțin încărcat de activități, decizia părea evidentă. La mai puțin de 450 de kilometri de Chișinău, Mamaia oferă amatorilor de alergări o experiență deosebită – alergarea integrală a unui maraton/semimaraton/10 km pe plajă. O provocare de a combina un maraton clasic, aproape fără denivelări, cu un antrenament de alergare pe o suprafață instabilă cu obstacole.

20170326_100459(0)

Ca și în cazul competițiilor din zona Brașov (trail-urilor în special), accesul spre Mamaia este comod și, relativ, rapid (drumuri “proaspete” pe partea R. Moldova și României). La fel ca și condițiile de cazare în Mamaia pentru această perioadă. O cameră dublă într-un hotel de patru stele oscilează între 30 și 50 euro pentru o noapte. Doar că e mai bine să ai hotel mai aproape de zona startului, unde mai sunt semne de viață. În alte zone, singurele ființe vii întâlnite sunt maidanezii.

20170326_092203

Maratonul Nisipului este o competiție relativ tânără care se află deja la a patra ediție. Cu toate acestea, din punct de vedere organizațional, nu am observat “probleme supărătoare”. Un minimalism în toate – de la locația de ridicare a kit-urilor, sport-marketul format dintr-un singur cort, până la punctele de alimentație pe traseu.

20170326_091922

Oricum, atât la ediția de anul trecut cât și acum am văzut la finiș doar fețe fericite. Deci, cu ce se „mănâncă” Maratonul Nisipului? Alergările sunt organizate pe o fâșie de plajă de 10 km. Cei care aleg distanța de 10 fac două jumătăți de plajă, cei de la semimaraton – o plajă dus-întors, ia maratoniștii fac, logic, un dublu semimaraton. Poate ar părea cam plictisitor, dar pe durata traseului nu prea ai timp să “caști gura” pe dealuri.

20170326_102824

Toți sportivii își croiesc calea în așa fel ca să evite dunele de nisip puhav care îți opresc picioarele pe loc. Există mai multe căi. Fie alergatul pe mormanele de scoici, unde ai o stabilitate sporită, fie alergarea pe pe linia valurilor. Aici începe cel mai amuzant joc – de-a prinselea ! Majoritatea sportivilor fac tot posibilul să evite valurile mării, ocolindu-le, sărind peste ele sau accelerând pentru a alerga înaintea valului care se grăbește spre plajă. Și așa pe toată durata traseului de plajă. Toți cei peste 1200 de atleți amatori și profesioniști din peste 30 de țări.

20170326_095355

Primele locuri, deja tradițional, au fost ocupate de alergători de la Chișinău. Dacă anul trecut prezența în top a fost mai timidă, în acest an la toate trei probe de concurs primele locuri le-au obținut sportivi de la Chișinău – Liviu Croitoru – la maraton, la semi – Maxim Răileanu, iar la 10 km – Mihail Bizniuc.

20170326_095648

În final, chiar dacă afară a fost cam posomorât, weekend-ul s-a dovedit a fi unul minunat, plin de sport, bucate gustoase și multă voie bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *