Ca să glumești după maraton, nu „glumi cu sănătatea” până la el

Participanții la maratoane sau trail-uri de zeci și sute de kilometri nu sunt oameni întâmplători la aceste sărbători ale sportului. Sunt sportivi care au minim 3-6 antrenamente pe săptămână și sute de kilometri la bord. Însă, majoritatea deceselor s-au produs la distanțe de mai mari de semimaraton.

Picture Shows: GV  February 28, 2016n n A 55 year old British male collapsed and died 50 meters from the finish line of the Malta marathon today.n n Exclusive - All Roundn UK and US Rights Onlyn Pictures by : FameFlynet UK © 2016n Tel : +44 (0)20 3551 5049n Email : info@fameflynet.uk.com
Picture Shows: GV February 28, 2016n n A 55 year old British male collapsed and died 50 meters from the finish line of the Malta marathon today.n n Exclusive – All Roundn UK and US Rights Onlyn Pictures by : FameFlynet UK © 2016n Tel : +44 (0)20 3551 5049n Email : info@fameflynet.uk.com

Cu părere de rău, am fost martorul involuntar al decesului sportivului britanic de 55 de ani la maratonul din Malta. Până la finiș îi rămăsese mai puțin de un kilometru. Concomitent cu maratonul la care participam la București, la cel de la Kiev a decedat un tânăr de peste 30 de ani. În cazul britanicului, acesta se plângea pe dureri în piept cu o săptămână înaintea evenimentului, iar la Kiev decesul a “căzut din pod”.

Cauzele, în majoritate, țin de inimă. Nu sunt medic pentru a analiza statistic, dar ce pot să recomand e minim două controale pe an. Anul trecut am fost la Centrul Moldo German, pentru cardiogramă și ultrasonografia inimii. Am plătit sub 1000 de lei pentru ambele. Am venit la ora programată și s-a rezolvat în circa 30 de minute cu două controale, primind un răspuns sumar că tot este în regulă și pentru informații suplimentare să merg la un medic. Și e logic pentru că Centrul Moldo German e un centru de diagnostic.

IMG_20160407_100539Cu trei zile până la maratonul jubiliar de la Roma am decis să „testez” Spitalul Internațional MedPark. Am sunat la recepție și mi s-au propus la alegere mai multe perioade în care puteam veni. Am stabilit pentru ora 9.00. Am venit la 8.50. Fără rânduri la registratură am achitat și timp de 10 minute mi s-a făcut o cardiogramă, în două minute am ajuns la medicul Hakan Eraslan, care m-a întors și m-a ascultat minuțioas (ultrasonografie și o serie de manipulații și discuții, inclusiv cu întrebări dacă monitorizez pulsul și la ce încărcătură ce puls am), după care timp de 15 minute alergare pe o bandă de alergare cu o “caracatiță” de senzori pe coșul pieptului.

În rezultat, cu 390 lei – caracatița, sub 80 de lei consultația (promoție -20% pentru consultații, inclusiv sonografia) și cardiograma sub 200 de lei (reducere 50% pentru investigații), timp de o oră, mi s-a semnat certificatul internațional de atletism care îmi permite să particip la orice competiție atletică în Europa timp de jumătate de an.  Vreau separat să menționez atitudinea “neobișnuit de atentă” a medicului Hakan Eraslan. Chiar dacă i-am zis de mai multe ori că inima nu mă supără, am fost “inundat” de un val de întrebări și teste.

Și, în final, nu este o postare în care compar un centru diagnostic cu un spital internațional. Vreau să spun că preț de o oră și ceva, dar și cu circa 600 de lei, poți evita la maxim un accident cardiovascular în timpul unei competiții. Nu este un preț mare, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *