Războiul restaurantelor! Odessa – Constanța, 5:0!

O datorie din săptămânile trecute – aspectul culinar al semimaratoanelor de la Odessa și Constanța. Deocamdată, în opina mea, Constanța pierde detașat lupta gastronomică cu cealaltă vecină a Mării Negre. O spun reieșind din două călătorii de week-end, fără a avea însă posibilitatea de a analiza amănunțit harta restaurantelor și localurilor exclusiviste din ambele orașe. Venit – văzut – scris!

Odessa – un „rai” culinar la o „azvârlitură de băț”!

Night view of public opera and ballet theater in Odessa, Ukraine
Night view of public opera and ballet theater in Odessa, Ukraine

Odessa autentică v-o poate arăta doar un locuitor al acestui oraș. Cu toate curțile multietajate și pline de umor autentic, începând de la un schimb de vorbe în tramvai și terminând cu panourile publicitare și anunțurile stradale.

20160319_122603La fel e și cu restaurantele. Însă, comparativ cu alte orașe, restaurantele pentru turiști oferă o calitate înaltă și constantă (verificat personal) timp de ani și ani. În cele două zile dinaintea Maratonului Internațional Odessa am reușit să vizităm cele patru restaurante Steak House. Meet&Wine, Dacha, Kompot, Tavernetta, care fac parte dintr-un singur grup.

komGrupul de restaurante menționat este mai degrabă o “Mekka” a turiștilor și mai puțin un loc obișnuit pentru cei din Odessa. Localuri cu un design deosebit și o calitate înaltă.

Dacă e să vorbim despre grupul de restaurante, care este cel mai vestit printre turiști, acesta poate fi divizat pe perioadele unei zile.

kompot2O dimineață minunată poate începe la Kompot (http://www.kompot.ua/). Un local în stilul ospătăriilor sovietice, unde poți mânca începând cu tradiționalele clătite și hrișcă cu pârjoale de casă, până la olivie și răcitură. Poți servi chiar și un proseco italian (cât nu ar fi de neordinară o astfel de dimineață). Restaurantul e renumit prin compoturile sale (circa 20 de feluri) și dulciurile la cuptor. Chelnerii se mișcă rapid și comanda ajunge în 5-10 min.

kompot1Dacă e să vorbim de prețuri, un mic dejun (omletă cu cașcaval sau croissant cu pui grill) costă între 2 și 3 euro. Un ceai sau un americano – 50 eurocenți. Și acestea sunt prețurile unui restaurant situat pe Deribasovskaya, în epicentrul atracțiilor turistice din Odessa.

dachaPentru o zeamă la prânz aș recomanda restaurantul Dacha (http://www.dacha.com.ua/ru). Aici poate fi petrecută și o seară minunată, mai ales vara. Restaurantul este amplasat într-un conac vechi cu un interior în stilul anilor 60 și un parc cu mese și bănci în jurul acestuia. Bucătăria este una apropiată de cea de casă, majoritatea bucatelor fiind „simple”, fără prea mari artificii culinare.

dacha2Pentru prânz sunt populare seturile de mâncăruri din găină sau cocoș. E potrivit pentru 2-3 persoane și conține o cratiță de bulion și separat carne, legume fierte, tăiței de casă cu ou, pateu în sos de porwein, pâine proaspătă sau grill și alte gustoșenii. Prețul unui astfel de set este de 10 euro pentru tot grupul.  Prețul altor bucate oscilează la fel în jurul acestei cifre.

dacha1De exemplu scrumbie de casă cu cartofi fierți și mirodenii costă sub 5 euro. La fel costă și o răcitura din cocoș sau o farfurie de salată olivie. Un asorti de cărnuri la grătar (în jur de un kilogram, pentru 4-5 persoane) costă 25 euro.

StHousLocul unei seri perfecte e obligatoriul la Steak House. Meet&Wine. Un local situat pe Deribasovskaya (perete în perete cu Kompot), care repetă stilul tradițional al unui Steak House. Acest local este un etalon al atitudinii față de carne și vin. Tot ce ține de aceste produse poate fi spus la superlativ. Cea mai bună carne, cel mai bun vin, cea mai calitativă veselă și cei mai atenți chelneri.

StHous1Fiecare vizitator este martorul „maturizării” tuturor tipurilor de steak-uri. În plus, poate personal să-și aleagă bucata de carne care să-i fie adusă. Persoana responsabilă (deservește exclusiv comenzile de carne) aduce toate mostrele de carne la masa clientului și are răspunsuri la orice întrebare ce ține de proveniența și modul de preparare a cărnii.

23
Fiecare client poate comanda carne fie la gramaj, achitând reieșind din prețul a 100 g sau poate comanda steak-uri la gramaj standard (200, 350, 400 gr).

Prețul pentru 100 gr de steak (include garnitură) oscilează de la 4 euro la 9 euro. Iar un steak cu greutate standard (de ex 400 gr) costă 11 euro.

odessa eat1Un asorti de două kilograme de carne costă 37 euro. Chiar dacă nu e chiar sportiv, dar ar fi un păcat să nu spun câteva cuvinte despre vinurile din colecție. Fiecare client poate alege dintre vinurile de Ucraina (10-15 euro), Franța (20-30 euro), Italia (17-56 euro), Spania (15-20 euro), Chili (11-25 euro), Argentina (20 euro) și Australia (11 euro).

tavernTavernetta (http://tavernetta.ua) este un restaurant specializat pe bucate italiene. Peștele și pastele sunt la ele acasă aici. Un local de dimensiuni medii, cu un design mediteranean, oferă bucate din zeci de tipuri de paste, inclusiv vestita supă minestrone. Cu toate acestea, meniul propune și bucate din carne de vită și pasăre.

tavern2Oricum, pastele sunt deosebite, fiind produse manual chiar în fața vizitatorilor. În plus, oaspeții își pot pregăti singuri sosurile pentru paste cu ingrediente mediteraneene puse la dispoziție în sala din preajma bucătăriei.

tavern1O porție de pasta cu sos (inclusiv cu fructe de mare) costă în jur de 10 euro, iar un asorti de antipasta pentru trei persoane costă 20 euro. Un caprese sau un asorti de salamuri italiene costă în jur de 3-5 euro.

tavern3Caracteristic pentru toată rețeaua e stilul deservicii. Cu o glumă-două și multă grijă.

Constanța extrasezon – nici rece, nici fierbinte, nici cum!

La Constanța am avut posibilitatea să mănânc doar în restaurantul Hotelului Iaki și Hotelului Dacia, precum și West Side Squash din Maritimo Shopping Center. Toate trei locații s-au pozițional la poluri extreme sau undeva la mijloc.

iaki1Cele mai bune impresii le-a lăsat Restaurantul Hotelului Iaki. Un meniu bogat cu accent mediteranean și o colecție bună de vinuri.

iaki3Perla restaurantului este șeful acestuia, care se află practic permanent în sală pentru a consulta oaspeții și pur și simplu a schimba o vorbă bună cu cei veniți la restaurant.

iaki4În cazul meu, problema acestui local minunat, însă, este calitatea mâncărurilor. De exemplu capresa e cu mozzarella pentru coacere, care e mai aproape de cauciuc decât de o masă comestibilă.

iaki2Steak-ul a fost adus fără ca eu să fiu întrebat de nivelul de pregătire a acestuia (Tbone-ul era mai aproape de starea jumărilor decât de medium rare), iar pastele un pic răsfierte. Vreau să repet, toate bucatele au fost excepțional ornamentate și acceptabile la gust. Doar că la prețul de circa 20 euro pentru o porție, am tot dreptul să fac mofturi.

const mallWest Side Squash din Maritimo Shopping Center are un concept interesant fiind combinat cu câteva săli de squash. Aici poți mânca micul dejun, mai multe feluri de pizza, dar și pește sau carne de vită și porc la grătar. Chiar dacă viteza deservirii lasă de dorit, mâncarea e gustoasă, iar prețurile oscilează în jur de 2-10 euro o porție. Nu pot scoate în evidență ceva.

La polul opus se află restaurantul Hotelului Dacia din Mamaia. În seara de până la semimaraton, am comandat pasta și pireu (2 euro per porție) împreună cu echipa de sportivi. O pasta răsfiartă într-un sos fără un gust distinctiv, iar pireul mi-a readus aminte de lecțiile de chimie, având un miros și un gust mai aproape de industria petrolieră decât de cea alimentară.

În concluzie, fără supărare, Odessa este o destinație ideală pentru sport și turism gastronomic pe orice vreme, în timp ce Constanța, în extrasezon, poate fi doar o destinație de tranzit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *