Malta – un stat “capturat” de bucate la cuptor

Malta, la fel ca și Moldova, fiind la intersecția mai multor culturi, a împrumutat și adaptat diverse rețete culinare. La fel cum în Moldova mămăliga și colțunașul sunt cei mai buni prieteni, pe Malta pastele, venite din Sicilia, se încadrează perfect pe aceeași masă cu tot felul de paste din “boboase”, venite din lumea arabă.  Bucătăria malteză rămâne de mii de ani una rustică, principalele ingrediente fiind carnea de pasăre și iepure, peștele, legumele și cerealele de tot felul.  Practic fiecare restaurant de pe Malta propune minim 8 din 10 mâncăruri tradiționale malteze.

Minestra+riso+pomodoroCea mai populară supă, inclusiv din cauza prețului, este SOPPA TAL-ARMLA sau Supa Văduvei. Denumirea populară provine din obiceiul ca vecinii să ajute femeia rămasă văduvă mai multe luni. Este un fel de ciorbă cu legume si cartofi, în care se pune și brânză de oi sau capră. Acesta se topește, practic diluându-se în supa caldă.

food-drink_04_temp-1307360640-4decbd80-620x348O ciorbă de legume împrumutată de la sicilieni este  MINESTRA. A provenit din mănăstiri și alte lăcașuri sfinte, unde era pregătită din multe legume (conopidă, morcovi, dovlecei, ceapa, țelina) și cu orez, fiind servită pelerinilor.

Și nu în ultimul rând, ALJOTTA, o supă de pește cu mult usturoi, maioran și roșii.

Prețul ciorbelor oscilează de la 3-4 euro până la 6-10 euro pentru o porție, în funcție de suplimentele care conțin pâine tradițională cu mirodenii și usturoi sau alte ingrediente.

Am mai spus că pasta aici e ca la ea acasă. Cea mai răspândită rețetă de pregătire a acesteia este coacerea la cuptor a pastei într-un vas ceramic, îmbibată din abundență cu diverse sosuri.  Cele mai populare paste sunt ravioli – RAVJU. Aluatul de paste în formă de semilună având în interior un amestec de brânză și pătrunjel, fiind servit cu sos de roșii, cu țelină, busuioc și presărat cu parmezan ras. Prețul unei porții oscilează între 8-13 euro.

malta 2Se spune ca această specialitate malteză a apărut ca o reacție la interdicția dată de biserica catolică de a consuma carne vinerea. Ca și sicilienii, dintr-un spirit parcimonios, înfiripat în atitudinea oamenilor prin lipsa de lemne de foc, locuitorii Maltei s-au obișnuit să gătească în vase de lut, preparând mâncarea foarte încet. Astfel, gătitul la foc mic a devenit o marcă a bucătăriei malteze.

malta 3Printre rețelele tradiționale se numără și bucate din carne și diverse cereale. De exemplu FENEK. Este o friptură de iepure, condimentat și ținută apoi la marinat în vin, după care pregătit la cuptor. Are un gust deosebit, carnea topindu-se în gură. Se servește cu garnitură de cartofi prăjiți sau pe o “pernă” de piure. (14-19 euro).

malta4Alte minuni la cuptor sunt QARABALI – o gustare din dovlecei cu carne tocată de vită sau ROSS IL FORN – o simbioză fericită de orez, vită, carne de porc, bacon, ouă și brânză la cuptor. Cu un buchet plin de arome de mirodenii și carne la cuptor. (circa 10 euro).

Și cum fără foietaje sau, cum ne este mai comod nouă să spunem, plăcinte
Pescuitul fiind o îndeletnicire tradițională, una din cele mai populare plăcinte sunt cele cu pește. LAMPUKI – o plăcintă cu doradă. Până a ajunge în plăcintă, peștele petrece mai mult timp în ulei de măsline, iar după pleacă la cuptor cu sos de roșii, ceapă, capere și vin. Această plăcintă magică poate conține și spanac, conopidă și alune, legate cu brânză de capră, într-un foietaj subțire.

malta5TIMPANA, este o plăcintă malteza la fel creată ca și un tablou din mai multe culori/gusturi. Aici se regăsesc paste cu carne de porc, vită, pui și brânză.

malta6Ceva mai simple, dar la fel de gustoase, sunt PASTIZZI. E un foietaj umplut cu brânză sau cu mazăre şi apoi prăjit. Are origine turcă și poate fi umplut și cu brânză și ou, cu mazăre și alte legume. Sau pentru gurmanzi, cu sardine și carne.

Nu mai simplă e pâinea malteză HOBZ BIZ ZEJT. Reprezintă o bucată mare de pâine, rotundă, înmuiată în ulei de măsline și frecată cu roșie proaspătă, acoperită la final cu măsline, capere, usturoi, piper negru și sare.

malta7Toate plăcintele și pâinea se vând fie la felie sau bucată, iar prețul unei porții oscilează între 2,5 și 10 euro, în funcție de mărimea porției.

La desert nu e mai simplu, printre cele mai populare fiind QUABBAJT – o nuga cu migdale şi miere, și DATE CAKES – un aluat umplut cu gem de smochine, prăjit şi servit cu frișcă.

Desigur, nu pot rămânea fără atenție și bucatele care conțin caracatiță, sepie sau calmari, melci fierți în usturoi, sardine malteze, păsările umplute, înfipte pe rotișor, cu cartofi, ceapă, usturoi și mirodenii.

Și, desigur, cum fără (minim) un pahar de vin la o gustare bună. Tradițional, recomand un pahar de vin bun sau un pahar bun de vin.

malta wineDe ce? Maltezii au o istorie milenară de producere a vinurilor, care începe încă pe vremea fenicienilor. Alb, roșu, roze, în special din soiurile locale de (Girgentina și Gellewza) au un gust și un buchet fin și o culoare intensă. Un gust influențat de un soare absorbit din abundență pe un pământ format mai degrabă din pietriș și lut decât cernoziom, lipsit de precipitații și îngrijit cu multă pasiune.

Dacă vorbim despre un vin bun, pot recomanda brandurile Marsovin și Delicata. Dacă preferaţi vin de casă, care în Malta se vinde îmbuteliat și nu la borcan, atunci Ġellewza Binġemma (roșu) sau Girgentina Tas-Santi (alb). Chiar dacă orice local propune o gamă largă a vinurilor italiene, începând din Sicilia și terminând cu nord, oricum insist ca să guști vinurile malteze. Prețul unei sticle oscilează între 8 și 15 EUR.

malta wine2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *