Pasta noastră cea de toate maratoanele sau aripile date de un lighean de spaghetti

Pasta-Zara-Party-laPinarello-Cycling-Marathon-Treviso-5Sport Expo și Pasta Party sunt cuvintele magice căutate de sportivii amatori în regulamentele competițiilor. Aici voi vorbi despre Pasta Party. Ce e aceasta și cu ce se mănâncă? Tradiție sau “rețeta secretă” a maratonistului. Da și da!

Este o tradiție frumoasă de socializare a participanților la competițiile solicitante din punct de vedere fizic. Mai schimbi o vorbă două cu cei lângă care vei blestema a doua zi orice pahar de bere în plus.

Ce ține de rețetă, să începem cu cuvântul magic – glicogenul. Acesta servește la înmagazinarea energiei și detoxifierea organismului, principalul responsabil de acest proces fiind „sărmanul” ficat. Descompunerea glicogenului în monozaharide cum ar fi glucoza se face cu eliberare energiei necesare, de exemplu, contracției musculare.

Un furnizor sigur al acestei substanțe sunt carbohidrații, cei mai mulți conținându-se în paste,  crupe, cartofi și fructe.

pasta4Doar că un lighean de pasta nu îți va da aripi. Cei care aleargă la distanțe lungi preferă, minim, o dietă specială de coborâre a nivelului glicogenului (luni-miercuri – 0 carbohidrați, iar joi-sâmbătă doar carbohidrați). Astfel e posibil de ridicat nivelul de glicogen sau, minim, de a asigura îndestularea țesutului  și a ficatului cu acest microelement.
Oricum, cu o zi înainte de maraton sportivul nu se “îngrașă”, deși se poate veseli din plin.

P.S. Despre legendele consumului de alcool înainte de maraton.

Statistică neinteresantă: Rezerva de glicogen în organismul unui matur este de 350-400 grame, din care 100-120 în ficat, iar restul în țesăturile mușchilor. Această rezervă ne ajunge pentru arderea a circa 2000 kcal. După cheltuirea rezervei productivitatea organismului scade cu 10-15%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *