Vinul și mâncărurile la nivel de “religie”

Bucatele tradiționale pe care ți le oferă Verona nu diferă prea mult de bucătăria tradițională italiană, dar oricum există nuanțe. Probabil nu atât de pronunțate ca în cazul vinurilor, unde fiecare regiune are soiurile sale cu denumiri geografice protejate. Dar să pornim de la bucate, după care vom purcede la descrierea puținelor restaurante, testate personal și la cele din top-urile preferințelor turiștilor.

Dacă e să vorbim despre ziua de până la competiție se potrivesc:

bigoli-al-ragu-d-asinoBigoli. Spaghetti regionale servite cu sardines. Sunt preparate într-un sos cu ouă de rață și, tradițional, din făină din hrișcă, iar mai proaspăt cu făină din grâu integral. Risotto. Un soi special de orez preparat cu ceapă prăjită în vin alb. Un fel de terci dens din orez, cu adaos de ciuperci de diferite feluri.

Un alt fel de mâncare, gustoasă și accesibilă, sunt Tagliatelle cu legume.

shimmer-restaurant-andNu trebuie evitate nici Tortellini cu sos de rață, carne vită în diverse sosuri sau Risotto cu tastasal (cârnați de porc picanți).

Și un pahar, maxim două de vin sec, chiar dacă antrenorii sunt împotriva unor astfel de recomandări.

file-375732Din meniul de după maraton trebuie să facă parte minim antre-urile caprese cu mozzarella di bufala, prosciutto și tot felul de salamuri locale.

Acestea pot fi urmate, după caz, de Bollito con la pearà (carne de vită pe os fiartă cu legume) sau Pastissada de Caval. Ultima este o tocăniță din carne de cal cu polenta (un fel de mămăligă), bucate apărute aici după destrămarea imperiului roman, odată cu venirea încoace a barbarilor din alte regiuni ale Europei. La fel de gustoasă este Cod (треска) sărat à la Vicenza. La desert – Baci di Giulietta (sărutul Julietei), niște fursecuri simple sau cu cacao, lipite între ele cu cremă, ca într-un sărut.

009114Verona aduce pe masa oaspeților săi o selecție de vinuri din podgorii renumite: de la cele albe de Soave (apropo, un orășel-castel superb la 30 km de Verona), până la cele roșii de Bardolino sau celebrul vin spumant Prosecco. Renumitele vinuri Amarone, provenite din zona de nord-est a Italiei, mai exact din Valpolicella. Vinuri recunoscute pentru aromele aperol-spritz-easy-living-5july13_bt_330x330condimentate și ușor fructare. Și desigur un Aperol Spritz la un aperitiv și Limoncello la digestive.

Pe parcursul a două zile am trecut doar prin trei localuri, două dintre care le pot recomanda cu plăcere.

Primul este un San Matteo Church Ristorante Pizzeria. Restaurantul ocupă clădirea în care a fost o biserică. Chiar dacă se află la mai mult de jumătate de kilometru de arenă, este ascuns pe o stradelă laterală. Cu un interior Spartan, dar nu sărăcăcios, oferă niște porții de invidiat. În special ași recomanda antreurile capresse și cărnuri locale. Sunt porții imense (peste 400 de grame), la fel ca și pastele, în special cu fructe de mare (5-6 feluri). Prețurile acestora, la fel ca și cele pentru pizza, oscilează în jur de 8-12 EUR per porție. O sticlă de vin costă în jur de 15-20 EUR.

Trattoria 3 Marchetti, un restaurant cu o istorie de câteva sute de ani, a reconfirmat “buna” tradiție a centrelor istorice. Chiar dacă o bună parte din chelneri vorbeau româna, iar interiorul se asemăna mai mult cu un muzeu, calitatea mâncărurilor raportate la preț a lăsat un gust amar în gură. O porție de felul doi costă în jur de 18-22 EUR, iar o sticlă de vin de o calitate medie începe de la 20-22 EUR.

În toate localurile un Prosecco sau Aperol Spritz costă între 4 și 6 EUR per pahar.

Cam atât despre gastronomia acestui oraș minunat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *