În goană după Giulietta

post2_3E prima oară când scriu despre cum arată și cât costă o escapadă sportivă în afara țării. Prima competiție internațională din acest an la care am participat a fost Gensan Giulietta & Romeo Half Marathon, desfășurat în Verona pe 14 februarie 2016 (semimaraton tradițional desfășurat la două probe, clasic și ștafetă pentru două persoane pe aceeași distanță).

O cursă a îndrăgostiților prin inima orașului marilor iubiri, care cuprinde mai toate monumentele istorice. Balconul Julietei, San Zeno (locul unde s-au căsătorit Romeo și Julieta), Arena (amfiteatru roman din sec I, 30 000 locuri) și multe altele.

Decizia de a participa la această competiție a fost luată pe ultima sută de metri cu mai puțin de o săptămână. În mare parte din cauza unei traume, din prostie, (20+30 de kilometri cu dureri, din start, nesemnificative în regiunea ahilei). Scuza e că traseul este unul lin, iar arhitectura și cei peste 9000 de participanți nu permiteau fizic viteze supersonice.

post2_2În plus, erau 5 grade și o ploaie care ne-a străbătut din cap până în picioare chiar din start. Inclusiv încălțămintea care a fost una total din altă poveste și care cu greu făceau față băltoacelor din cale (din această cauză cel mai bine e să vii la competiții cu două perechi). O mare bătaie de cap mi-a dat ploaia în cazul telefonului mobil. Era în geanta de la brâu, în loc de buzunarul transparent care se prinde pe braț, din care cauză fiecare picătură decidea comanda care să o execute telefonul. Din cauza luptelor interminabile cu gagetul de câteva ori, minim pantalonii scurți, mai nu au rămas atârnați de stâlpii de un metru de pe marginea drumului. E încă un argument în plus pentru un echipament adecvat pentru condiții de ploaie care să nu sustragă atenția.

post2_4Oricum miile de alergători, stradelele multiseculare și populația locală care susținea alergătorii creează o atmosferă deosebită care îți încarcă acumulatoarele pe tot traseul.

Pentru că e semimaraton se poate de alergat în forță chiar de la primii kilometri, fapt pe care nu l-ași recomanda în cazul unui maraton. Un final spectaculos pe arena din Verona și medalia la finiș.

 

Despre organizare:
LOCAȚIA DE START. Bine amenajat, combinat cu SPORT EXPO, cu o procedură divizată pe două segmente de recepționare a KIT-urilor. Primești plicul cu numărul, iar apoi în clădirea vecină – geanta cu tricou. Organizare bună la start cu ambuteiaje nesemnificative.

BAGAJE. Fără prea mari rânduri erau lăsate la camioanele care au plecat de la start la finiș, unde, la fel fără rânduri puteau fi preluate.

SPORT EXPO. Extrem de slab la capitolul mărfuri (preț dublu față de Sport Expo Istanbul) și destul de bogat la promovarea altor peste douăzeci de curse, inclusive prin podgorii și în jurul renumitelor lacuri italiene (despre aceste
oferte în postările de mai târziu).

ALIMENTAȚIE. La fiecare cinci kilometri mese cu apă și energizant. Pe parcursul distanței două puncte de alimentare cu dulciuri și fructe.

Acum despre cheltuieli.

Zborul direct spre Verona îl oferă doar Air Moldova, la un preț în jur de 200 de euro per persoană. Prețuri alternative le oferă WizzAir, dar în orașele aflate la mai bine de 100 km de Verona, Bergamo și Treviso. Pe aceste direcții biletul oscilează în jur de 120 de euro, iar dacă sunteți membru al clubului Wizz și mai prindeți și o reducere de 20% care se oferă la fiecare câteva luni, puteți prinde un preț de 70 de euro per direcție.

TOTAL ÎN MEDIU 392 EUR

32 EUR – taxă participare semimaraton

120 EUR – taxa cazare cu prânz în dublu 3 zile

35 EUR – taxe transport cale ferată și oraș

80 EUR – preț zbor tur-retur

125 EUR – prânz plus cină pentru 2,5 zile

Potențial suplimentar pentru economie în cazul unui grup de 4 persoane cu alimentație autonomă la locul cazării – 100 EUR/PERS.

IMPRESII GENERALE

post2_1Un semimaraton bine organizat, bogat ca și monumente istorice amplasate pe traseu.
Startul a fost dat la Stadio Bentegodi, pe ruta sportivii trecând pe lângă San Zeno (locul unde s-au căsătorit Romeo și Julieta), balconul Julietei și Arena (amfiteatru roman din sec I, 30 000 locuri). Suporteri activi pe întreg traseul, dar o prezență muzicală motivațională destul de slabă. Circuit din două segmente care se suprapun la 60%. Chiar și fără participarea la semimaraton, orașul poate fi simțit din plin în două zile.

p.s. Despre restaurant și bucatele specific acestei zone, în special vinul, într-o următoare postare. La fel în scurt timp unde și cât costă participarea la cele mai importante competiții la fugă și trail din luna martie 2016.

INFORMAȚII ORAȘ

Verona a fost o colonie romană încă din sec I i. Hr, prin secolul al XII-lea s-a autointitulat municipalitate autonomă și de pe atunci a început să ia aspect de oraș prin construirea de clădiri noi civile, dar și religioase. A fost dominată de familia Scaligeri care a dominat, de altfel, întreaga zonă, însă au urmat și alte dominații până la invazia trupelor lui Napoleon după care s-a divizat în 2 sectoare: teritoriile de pe partea de vest a râului Adige care traversează orașul, care au fost sub stăpânire franceză și cele de pe partea de est sub stăpânire austriacă. Câțiva ani mai târziu Verona a fost anexată Imperiului Austriac, iar în prima jumătate a sec. al XIX-lea a devenit parte a regatului Italiei. Actualmente este capitala provinciei Verona din regiunea Veneto, situată la poalele Dealului San Pietro, are în jur de 250 de mii de locuitori și este vizitată de peste 100 milioane turiști anual.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *